2016 – Oogheelkunde door de eeuwen heen

Op zaterdag 8 oktober vond voor het eerst het Nationale Oogcongres ‘Met het oog op de toekomst’ plaats. Bijna 600 mensen bezochten in de Jaarbeurs lezingen van deskundigen op oogheelkundig gebied.

Het eerste Oogcongres werd geopend met een filmpje waarin het belang van onderzoek en behandeling bij verschillende oogaandoeningen en de rol van patiëntenverenigingen naar voren kwam. Daarna heette Joep Aarts, directeur Oogvereniging, alle bezoekers van harte welkom namens de organiserende organisaties. Edith Mulder, directeur Oogfonds, vertelde een persoonlijk verhaal waaruit blijkt dat met oogwetenschappelijk onderzoek al veel is bereikt en er tegelijk nog een wereld te winnen is.

Oogheelkunde door de eeuwen heen
Hierna hield prof. dr. Peter Ringers een inleiding waarin hij vertelde wat volgens hem de waarde van het zien is. Ook gaf hij de ontwikkelingen in de oogheelkunde door de eeuwen heen. Van staaroperaties in de vroege middeleeuwen tot aan Avastin- en Lucentisinjecties bij natte maculadegeneratie.

Vervolgens vertelde prof. dr. Caroline Klaver over genetische ontwikkelingen bij diverse oogaandoeningen. Ze gaf aan dat stamcelonderzoek zeer veelbelovend lijkt, maar dat het in Nederland nog niet mogelijk is om je te laten behandelen. Ze waarschuwde ervoor om niet te hoopvol te zijn en om behandelingen niet commercieel te ondergaan in het buitenland.

Opblaasbare oog
Tussen de lezingen door was er de mogelijkheid het opblaasbare oog in te lopen. Daarin is zichtbaar op welke plek in het oog verschillende oogaandoeningen hun oorsprong hebben.

De middagsessies

Onbegrepen licht- en donkeradaptatieproblemen bij glaucoom prof. dr. Nomdo Jansonius
Minimaal Invasieve Glaucoomchirurgie drs. Ronald de Crom
Alles wat u moet weten over diabetes en netvliesafwijkingen dr. Greet Dijkman
De nieuwe richtlijn voor de behandeling van uveitis prof. dr. Joke de Boer
ElectroRetinoGram (ERG) afwijkingen bij uveitis Anna Brouwer MSc
Van vissenschub tot Biocornea dr. Hans Schuitmaker
Moderne scleralenzen voor onregelmatig gevormde hoornvliezen Henny Otten, optometrist Bsc
De invloed van voeding op de ogen dr. Tos Berendschot
Staar in 2016: wat mag u verwachten? dr. Nic Reus
Artist’s Eyes dr. Frans Riemslag
Diagnostiek van zeldzame oogheelkundige aandoeningen bij kinderen dr. Mies van Genderen

 

Het Nationaal Oogcongres 2016 werd mede mogelijk gemaakt door: