2018 – Communicatie & Innovatie

Op zaterdag 10 november kwamen weer bijna 600 oogpatiënten en andere geïnteresseerden bijeen om bijgepraat te worden over de nieuwste oogwetenschappelijke ontwikkelingen, met dit jaar als thema Communicatie & Innovatie.
Het congres begon gemeenschappelijk in de grote zaal met citaten van mensen met een visuele beperking, voorgelezen door de directeuren van het Oogfonds en de Oogvereniging. Na dit welkom waarin nogmaals het belang van wetenschappelijk onderzoek benadrukt werd was het woord aan dr. Tessa van Charlsdorp over ‘communiceren met de oogspecialist’.

Communicatie
Dr. Van Charlsdorp is onderzoeker en docent Taal & Communicatie aan Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar gesprekken in allerlei domeinen, zoals bij de politie, banken en in ziekenhuizen. Ze is expert op het gebied van conversatie-analyse en ze geeft les over mondelinge communicatie en interculturele communicatie.
In haar lezing ging zij in op de wetenschappelijke methode conversatie-analyse. Hoe deze kan bijdragen aan de kennis over hoe we gesprekken voeren en hoe we binnen gesprekken zaken voor elkaar krijgen. Aan de hand van audiofragmenten illustreerde zij hoe je in het gesprek met de oogarts het voor elkaar kunt krijgen het gesprek naar je eigen hand te zetten en de juiste informatie in kan winnen, of juist je zorgen te uiten. Dit was zowel voor de patiënt als voor de professional zeer interessant.

Innovatie
Het tweede deel van het ochtend programma bestond uit een carrousel van vier sprekers die ingingen op innovaties in de oogheelkunde. Deze vernieuwde indeling gaf meer dynamiek aan de ochtendsessie.
Prof. dr. Pieter Roelfsema begon met zijn lezing over de ontwikkelingen op het gebied van hersenschorsprotheses. Deze protheses zijn in staat door middel van elektroden kunstmatige beelden ‘waar te nemen’. Zien zonder kijken klinkt nog heel futuristisch, maar door de huidige ontwikkelingen op dit gebied behoort dit in de toekomst wellicht tot de mogelijkheden.

Oogrobot met OCT-sensor
Na de twintig minuten was het de beurt aan drs. Koorosh Faridpooya over zijn chirurgische oogrobot met ingebouwde OCT-sensor. Dankzij deze ontwikkeling kunnen netvliesoperaties steeds preciezer en veiliger worden uitgevoerd. De OCT-sensor is als een soort parkeersensor gekoppeld aan de robot die met geluidssignalen aangeeft hoe ver de oogarts met zijn instrumenten verwijderd is van het netvlies. Zo kan de arts voorkomen dat het instrument, dat aan de robot gekoppeld is, het netvlies raakt. Hierdoor zijn nieuwe, complexere behandelingen mogelijk.

Eye-on-a-chip
Een levend stukje netvlies op een chip (buiten het oog), als model voor het oog, maakt het mogelijk om oogaandoeningen te onderzoeken en ook gepersonaliseerde behandelingen te ontwikkelen. Hierover ging de derde lezing. dr. Andries van der Meer zette uiteen hoe op deze chip eindeloos getest kan worden zonder de patiënt te belasten én zonder dierproefmodellen. Eye-on-a-chip komt voort uit de organ-on-a-chip’ systemen die sterk in opkomst zijn.

Gentherapie
De ochtend werd afgesloten met een lezing over de behandeling van het RPE65-gen. Dr. Ingeborgh van der Born legde uit hoe het werkende gen de plaats inneemt van het gemuteerde (niet-werkende) gen. Op deze manier zouden netvliescellen weer goed moeten gaan functioneren. Het medicijn wordt via een injectie in het oog gebracht onder het netvlies. Deze injectie is eenmalig en uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen die het medicijn heeft gekregen een verbetering merkt van zijn visuele functie. dit is ook voor mensen met andere gen mutaties een hoopvolle ontwikkeling

De middagsessies

Minimale invasive chirurgie, meer te kiezen voor de glaucoom patiënt dr. Henny Beckers
Droge ogen ongewoon gewoon Mirjam van Tilborg, optometrist
Visueel beperkt en somber angstig of moe hoe komt dat en kun je er wat aan dr. Ruth van Nispen
OCT-angiografie in de praktijk en FRB! dr. Frank Verbraak
Transplantatie technieken: state of the art dr. Rénuka Birbal
Centrale sereuze chorioretinopathie: van oorzaak naar behandeling drs. Elon van Dijk
Een verraderlijk onstekingsproces in bijziende ogen van jong volwassenen dr. Annette Ossewaarde
3D geprinte kunstogen voor kinderen dr. Dyonne Hartong
Tussen waarneming en werkelijkheid prof. dr. Rob van Lier
LMD: nieuwe inzichten drs. Yara Lechanteur
Is het dragen van contactlenzen risicovol dr. Cathrien Eggink
Behandel richtlijnen diabetes dr. Manon van Hecke
Uveitis: nieuwe behandel inzichten Marjan van Velthoven
Amblyopie, behandeling bij volwassenen Annabel Schermer en Esmeralda Visser

Het Nationaal Oogcongres 2018 is mede mogelijk gemaakt door: