2019 – Samen Beslissen

Op zaterdag 9 november 2019 was het zover: het vierde Nationale Oogcongres. Zo’n 600 mensen reisden af naar de Jaarbeurs in Utrecht, alle kaarten waren uitverkocht. Het thema dit jaar was ‘Samen beslissen’.

In de ochtend waren er verschillende plenaire sessies. Oogarts Prof. dr. Camiel Boon trapte af met een lezing over nieuwe ontwikkelingen in de oogheelkunde. Gentherapie, stamceltherapie, oogchip … er zijn baanbrekende onderzoeken gaande. Het toekomstbeeld dat Camiel Boon schetste is fascinerend, maar tegelijk zorgde hij dat de toehoorders met beide benen op de grond bleven staan: het duurt nog jaren voordat gentherapie en stamceltherapie onderdeel gaan uitmaken van de reguliere behandelpraktijk. En tegelijk zijn deze therapieën nooit voor alle oogaandoeningen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan glaucoom, waarbij de oorzaak niet ligt in één specifiek gen, maar sprake is van een complex samenspel van factoren.

Samen beslissen
Onder de noemer ‘Meer mens – minder patiënt’ gaf medisch ethicus Prof. dr. Hans van Delden een lezing over samen beslissen in de zorg. Het uitgangspunt is dat je als patiënt zelf de regie hebt over je behandeling en – in samenspraak met de arts – een keuze maakt voor de optie die voor jou het meest passend is. Bijvoorbeeld bij staar: wanneer is het tijd om te opereren, en als de operatie in zicht is, welke kunstlens? Hans van Delden benadrukte dat er meer komt kijken bij samen beslissen dan puur het voorleggen van verschillende opties aan de patiënt: de opdracht voor de arts is om verder te kijken dan de medische implicaties, naar de mens achter de patiënt.

Sluitstuk die ochtend was een ludieke sessie van oogarts dr. Richard Zegers over oogletsels in Laurel en Hardy-films. Deze films van ‘de dikke en de dunne’ kenmerken zich door een grote hoeveelheid lichamelijk geweld. Ook de ogen staan bloot aan dit geweld, waardoor diverse verwondingen kunnen ontstaan. Het onderzoek dat de oogarts uitvoerde samen met zijn – toen – 15-jarige dochter zette de hoeveelheid en aard van deze oogletsels op een rij, én op de gevolgen van deze letsels als ze in het echt hadden plaatsgevonden.

“Goed, nuttig en ook confronterend”
In de middag was het tijd voor lezingen over specifieke onderwerpen, waaruit mensen van tevoren een keuze hadden kunnen maken. Van hoge myopie (ernstige bijziendheid) tot behandelingen bij uveïtis, van artificial intelligence tot glaucoomdiagnostiek: een breed scala aan onderwerpen kwam aan bod.

De middagsessies

State-of-the-art’ glaucoomdiagnostiek en -behandeling prof. dr. Nomdo Jansonius
Glaucoom een auto-immuumziekte? Drs. T.H. Khahn Vu
Bijziendheid, een groeiend probleem prof. dr. Caroline Klaver
Artifical Intelligence en het oog: doorbraak of doodeng prof. dr. Hans Lemij en prof. dr. Frank Verbraak
Nut en noodzaak van genetisch onderzoek bij albinisme (en andere erfelijke oogaandoeningen) prof. dr. Mies van Genderen
Mitochondriaal replacement therapie prof. dr. Bert Smeets
Biomarkers voor LMD prof. dr. Anneke den Hollander
De ziekte van Stargardt (md): nieuwe genetische inzichten prof. dr. Frans Cremers
Praktische tips voor zien met één oog Laila Gaasbeek, orthoptist
Effecten van behandelingen bij uveitis Wietse Wieringa en Lisette Hoeksema AIOS
Tast uveitis het netvlies aan? Anna Brouwer MSc
Partner van: wat kun je betekenen en wat betekent dit voor jou? Cees Grimbergen en Sigrid Muusse
Staar: wanneer opereren? drs. Ype Henry
Innovatieve hoornvliestransplantatie: ontwikkeling en toekomst Lydia van der Star en Ruth Quilendrino, NIIOS

Het Nationaal Oogcongres 2019 is mede mogelijk gemaakt door: