Diabetische retinopathie; de nieuwste inzichten

Diabetische retinopathie is een aandoening van de kleine haarvaatjes in het netvlies, achterin het oog. Als deze beschadigd raken, kan dit leiden tot langzame en soms ongemerkte verslechtering van het zicht. Diabetische retinopathie is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid en blindheid bij volwassenen tussen de 20-74 jaar. Daarom is goede screening, diagnostiek en behandeling van groot belang. Goede instelling van suiker, bloeddruk en andere risicofactoren is nog steeds het allerbelangrijkste in de behandeling van diabetische retinopathie. Maar met de komst van de anti-VEGF medicijnen is er de afgelopen jaren ook veel veranderd in de behandeling.

Biografie:
Ik ben Manon van Hecke; sinds 2010 ben ik oogarts en nu werkzaam in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk. Daar behandel ik met name patiënten met aandoeningen van het netvlies, zoals ook diabetische retinopathie. Hiervoor heb ik 14 jaar in het VUmc in Amsterdam gewerkt, waar ik ook promotie-onderzoek gedaan heb naar netvliesafwijkingen bij diabetes mellitus. Verder zit ik het in het bestuur van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en werk ik mee aan diverse landelijke richtlijnen.