Ontstekingen en het oog: wie heeft er geen last van?

prof. dr. Martine Jager

De meest voorkomende oogontsteking is vermoedelijk het droge oog: door het wrijven van het bovenooglid over de oogbol ontstaat een chronische ontsteking. Ontstekingen kunnen veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, een trauma of auto-immuunziekten. Niet alleen de voorkant van het oog is gevoelig voor ontstekingen, maar ook de binnenkant: denk aan uveitis. Ontstekingen zijn ook belangrijk bij ongeveer alle aandoeningen van net- en vaatvlies. En denk aan gentherapie. En tenslotte: nieuwe behandelingen voor kanker kunnen de patiënt genezen, maar tegelijk ernstige oogproblemen geven. Het is belangrijk ontstekingen beter te leren begrijpen om ze beter te behandelen.
Prof. dr. Martine J. Jager, verbonden aan de Afdeling Oogheelkunde van het  LUMC, is hoogleraar Oogheelkunde, en specialist in hoonvliesaandoeningen en oogkanker.
Na de studie geneeskunde en promotieonderzoek in de immunologie in Leiden is zij aan de Universiteit van Amsterdam opgeleid tot oogarts, waarna zij een fellowship deed aan de Universiteit van Miami. Zij heeft meer dan 200 artikelen gepubliceerd. Zij is als Adjunct Scientist verbonden aan Harvard Medical School, Boston. Zij is President geweest van de Association for Research in Vision and Ophthalmology, en is nu president van de International Society of Ocular Oncology, lid van de prestigieuze Academia Ophthalmologica Internationalis en European Academy of Ophthalmology.