Partner van: wat kun je betekenen en wat betekent dit?

In juni 2016 wordt de geliefde van journalist Cees Grimbergen, Sigrid Muusse, getroffen door een zeer pijnlijke ontsteking in haar rechteroog. Al spoedig blijkt het een parasiet in het hoornvlies. De ‘Acanthamoeba keratitis’ laat zich niet makkelijk bestrijden. Er zijn momenten van hoop als de parasiet bij onderzoek op de terugtocht lijkt. Maar uiteindelijk blijkt het beestje bestand tegen alle druppels uit de chemische fabriek. Én bestand tegen twee hoornvliestransplantaties. Eind december 2016 wordt Sigrids rechteroog in het UMC Utrecht operatief verwijderd. Een maand later is er de eerste prothese.

Een dik jaar later – Sigrid begint net te wennen aan het definitieve verlies van haar oog – speelt in haar resterende oog Keratoconus op, iets wat zelden gebeurt. Keratoconus is een erfelijke aandoening aan het hoornvlies waarmee 1 op de 2000 mensen wordt geboren. Op een nacht in mei 2018 scheurt haar hoornvlies finaal doormidden. Diezelfde avond krijgt Sigrid in het UMC tijdens een spoedoperatie een nieuw hoornvlies. Het wordt met 32 hechtingen vastgezet.
De operatie duurt anderhalf langer dan gepland. Een tijd waarin Cees ijsberend door verlaten UMC-gangen loopt.
Sigrid is daarna een half jaar slechtziend met 10 procent zicht.

Cees noemt haar ‘een stoere buffelaar’ die alle tegenslag en bijna-blindheid moedig doorstaat. Maar op vele momenten ook verlies moet accepteren. Verlies van zicht, van zelfstandigheid, van vrouwelijke schoonheid, van vertrouwen op je eigen lichaam. Bij momenten is er wanhoop. Tot op de dag van vandaag is er de hinder van de prothese. En de altijd aanwezige vrees dat zich in het linker oog, waarin zij een scleralens draagt, opnieuw een parasiet gaat nestelen.

Cees Grimbergen is journalist, onder andere voor het MAX-programma Hollandse Zaken. Daar werkt hij met zijn collega Sigrid samen. Ze zijn een typisch geval van ‘liefde op de werkvloer’. Sigrid en Cees vertellen wat de tegenslag hen heeft gekost en opgeleverd. Maar vooral gaan zij met de aanwezigen in gesprek over ieders beleving en ervaringen.