Podcasts 2020

Oogcongres 2020: in de ochtend was er op 14 november een live webinar met drie mooie lezingen, deze kunt u hier bekijken.
Naast de toespraken uit het ochtendprogramma zijn er ook negen podcasts beschikbaar. In de geluidsbestanden gaat Emiel Cornelissen met specialisten in gesprek over verschillende oogaandoeningen. De bestanden kunnen worden beluisterd op ieder gewenst moment. Wij wensen je veel luisterplezier.

 

Wat is de relatie tussen Zink, leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) en COVID-19?
door: prof. dr. Jan Keunen en prof. dr. Erik van Kuijk
Mensen met gevorderde LMD krijgen vaak een mix van vitaminen en zink voorgeschreven. Dit helpt hen in het behouden van zoveel mogelijk visus. Nu blijkt zink ook een rol te spelen in de verspreiding van COVID-19 in het lichaam. Hoe dit precies werkt vertellen Jan en Erik in deze podcast.

 

 

Het belang van een individueel behandelplan bij Glaucoom
door: dr. Michiel Kuipers, promovendus
Ieder mens is uniek en het verloop van glaucoom is voor iedere patiënt anders. Technologische ontwikkelingen maken individueel maatwerk steeds meer mogelijk. Op de vraag: ‘past mijn behandeling bij mij?’ kan steeds beter antwoord worden gegeven. Hoe dit in zijn werk gaat vertelt Michiel in deze podcast

 

 

Diabetische Retinopathie, van laser naar injectie
door: dr. Manon van Hecke
Tien tot twintig procent van de mensen met diabetes krijgen te maken met retinopathie. Door tijdige screening en de juiste behandeling kan veel van het zicht behouden blijven. Manon vertelt hoe technologische ontwikkelingen en verdere kennis van geïnjecteerde medicatie in het oog hieraan bijdragen.

 

 

De inzet van MRI in de oogheelkunde
door: dr. Jan-Willem Beenakker, natuurkundige
Door de inzet van MRI in de oogheelkunde wordt het mogelijk de biologische aspecten van een oogziekte te voorspellen en de behandeling verder te personaliseren. Hoe dit een mooie aanvulling is op de huidige oogheelkundige technieken vertelt Jan-Willem in deze podcast.

 

 

Bijziendheid is veel meer dan een bril
door: Jan-Roelof Polling, onderzoeker met Gerlof de Bois en Jeanet Kikkert, ervaringsdeskundigen
Lange tijd werd myopie (bijziendheid) onderkent als oogziekte. Slechts twaalf jaar geleden werd ‘ontdekt’ hoe groot het effect van leefstijl is op de ogen van kinderen en hoe bijziendheid ook zonder erfelijke factor kan ontstaan. Jan-Roelof, Gerlof en Jeanet vertellen over de gevolgen van hoge myopie en wat dit betekent voor hun dagelijkse leven.

 

 

Ooginfarct, een definitief probleem
door: drs. King Wong, oogarts
Een ooginfarct is onomkeerbaar. Wanneer de zuurstoftoevoer stopt en cellen afsterven is geen behandeling meer mogelijk. Toch is het heel belangrijk de oorzaak van de obstructie te laten onderzoeken om verdere gezondheidsproblemen of herhaling in de toekomst te voorkomen. Dr. Wong legt in deze podcast uit waarom onderzoek zo belangrijk is.

 

 

Een oogmelanoom is zeldzaam en ernstig, maar goed te behandelen
door: dr. Marina Marinkovic
Oogmelanomen zijn tumoren in het oog die niet altijd klachten geven, maar wel voor problemen kunnen zorgen. Hoe deze ontstaan is (nog) niet bekend, maar ze zijn (gelukkig) wel goed te behandelen. Marina vertelt hoe de verschillende behandelingen werken.

 

 

Is uveïtis te voorspellen?
door: dr. Jonas Kuiper, immunoloog
Uveïtis heeft een grote impact op het leven van de patiënt. Daarom is het belangrijk om behandelingen nog meer te personaliseren en te voorspellen wie meer risico loopt op deze aandoening. Hoe dit kan? Daar geeft Jonas in deze podcast antwoord op.

 

 

Strooilicht, een fenomeen
door: dr. Tom van den Berg, natuurkundige, Phd
Tom doet al sinds de jaren zeventig onderzoek naar onze waarneming van licht tegen een donkere achtergrond. We hebben er allemaal wel eens last van, maar wellicht denken we er niet over na. Tom legt in deze podcast uit wat dit fenomeen met ons doet en wanneer dit een probleem wordt.