2022 – de toekomst van de (oog)zorg

10:00 uur       Aanvang

10:30 uur       Welkom door dagvoorzitter Niels Crama, oogarts Radboud UMC

We worden allemaal ouder. Ondanks dat we gezonder leven, ontwikkelen heel vaak een of meerdere chronische aandoeningen. Omdat mensen langer zorg nodig hebben, stijgen de zorgkosten. Het enige dat krimpt is het aantal mensen dat in de zorg wil werken. Zonder veranderingen zouden over veertig jaar 1 op de 3 mensen in de zorg moeten werken. Innovaties en nieuwe behandelmogelijkheden bieden kansen. Of drukken die de kosten alleen maar verder omhoog? Rigoureuze veranderingen zijn nodig!

Aan de hand van de 4P’s (persoonlijk, participatie, preventie en predictie) vertellen diverse sprekers hoe óók jij kan zorgen de zorg in de toekomst goed, betaalbaar en toegankelijk te houden.

 

10:45 uur      Persoonlijk

Welke (on-)mogelijkheden biedt onze samenleving aan mensen met een (visuele) beperking bij het maken van groene keuzes?

Spreker: onderzoeksjournalisten Anna Deems en Mattijs Smit, Spot on Stories

 

Klimaatverandering, plastic soep, verdwijnende regenwouden en vervuiling van water, lucht en land wereldwijd… De aarde kampt met een aantal grote problemen, veroorzaakt door de mens. Gelukkig kunnen wij als mensen ook een bijdrage leveren door de fiets te pakken naar het werk, biologisch te eten, ons afval te scheiden en op reis te gaan met de trein in plaats van met het vliegtuig. Maar wat als je minder plastic wilt gebruiken, maar dagelijks medische hulpmiddelen nodig hebt in plastic verpakking? Of als je je verpakking wil recyclen, maar de instructies voor jou niet te lezen zijn? Groenere keuzes zijn voor mensen met een beperking dus lang niet altijd een optie.

11:15 uur       Participatie

Ervaringsdeskundigheid: krijg als patiënt een stem!

Spreker: Veronica van Nederveen, Patiëntenstem

Jij weet als geen ander hoe het is om dag in dag uit te leven met je beperking en de gevolgen daarvan. Dit unieke perspectief is aanvullend op dat van (zorg)professionals, wetenschappers en beleidsmakers. Jij kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld onderzoeken beter aansluiten bij de wensen en ervaringen van mensen met een visuele beperking. Op die manier wordt relevante kennis ontwikkeld die leidt tot verbetering van de zorg, ondersteuning en maatschappelijke participatie van de doelgroep.

11:45 uur       Paneldiscussie

12:00 uur        Lunch pauze

Ontmoet anderen met dezelfde oogaandoening en wissel ervaringen uit. Geniet samen van een lekkere lunch. Er zijn een aantal tafels gereserveerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen het leven met dezelfde oogaandoening.

12:55 uur       Preventie

Minder repareren, meer voorkomen. Laten we met z’n allen minder consumeren.

Spreker: Robert van de Graaf, verslavingsarts

“We stoppen van alles in onze mond. Roken, drinken, al dat junkfood. En we zitten de hele dag op onze kont.” Robert denkt dat we ziektes het best kunnen voorkomen als we minder consumeren. Minder snoepen, minder drinken, minder roken. Maar ook dat wij minder zorg gaan consumeren. En dat de zorgprofessionals wat vaker de pillen en pufjes en als het kan het chirurgisch mes op zak houden. Zodat we meer gemotiveerd raken met z’n allen om wat gezonder te leven.

13:30 uur       Preventie

Persoonsgerichte zorg: zorg op maat voor iedereen

Spreker: Gudule Boland, Pharos

40% van de Nederlanders vindt dat mensen die ongezond leven een hogere zorgpremie moeten betalen. Is dat wel terecht? Niet iedereen is in staat om gezond te leven. Of de nieuwe technologische ontwikkelingen bij te houden. Beeldbellen met de arts, informatie over hun gezondheid bijhouden in een app? Artsen en onderzoekers staan vaak niet stil bij het perspectief van mensen die minder digitaal bedreven zijn of minder taalvaardig zijn. Waar is het begrip voor leefomstandigheden, inkomen, taalbegrip en wat dat betekent voor de gezondheid? Moeten preventie en zorg niet meer georganiseerd worden vanuit de behoeften en mogelijkheden van mensen; rondom en met hen?

14:05 uur     Korte pauze

14:15 uur      Paneldiscussie

14:30 uur     Predictie

De toekomst van oogheelkunde, reset uw mentale software

Spreker: Tony Bosma, futurist

Wat heeft de toekomst voor u in petto? Tony Bosma is een wereldwijd gerenommeerde futurist. Hij onderzoekt de toekomst en adviseert internationaal organisaties en overheden. Tony is kritisch over de hedendaagse digitalisering en de verhalen over digitale revoluties. Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst? Hoe is de samenleving aan het veranderen en wat heeft dat voor effect op onze gezondheid en de (oog) zorg? De mens maakt het verschil en dat is meer dan ooit nodig!

15:15             Afronding en borrel

Ontmoet anderen met dezelfde oogaandoening en wissel ervaringen uit. Geniet samen van een drankje. Er zijn een aantal tafels gereserveerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen het leven met dezelfde oogaandoening.

l

l

Informatie

Datum: 5 november 2022
Locatie: Cursus- en vergadercentrum Domstad, Koningsbergerstraat 9, Utrecht én online te volgen
Bijdrage: live: leden €15, niet-leden €25, online: leden €7,50, niet leden €10

De korting geldt voor leden van de Oogvereniging, MaculaVereniging, Hoornvlies Patiënten Vereniging en Vereniging OOG in OOG.

Routebeschrijving Domstad

Cursus en vergadercentrum Domstad is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, auto en te voet vanaf Utrecht Centraal station.  Klik hier voor de routebeschrijving. Vanaf het Centraal Station Utrecht zijn er 2 opties:

  • Lopend (ca. 10 minuten) uitgang Jaarbeursplein; dan de Volksbank aan de rechterzijde passeren, Graadt van Roggenweg (met de trambaan) volgen. Bij de tramhalte/stoplichten de weg oversteken, u ziet ons gebouw links voor u in de zijstraat.
  • Met de sneltram: halte Graadt van Roggenweg uitstappen, u ziet ons gebouw direct in de zijstraat ten westen van de halte.

Aanmelden

Aanmelden voor het Oogcongres kan hier.
Opgeven voor het live event kan tot woensdag 2 november 14:00 uur.
De inschrijving voor het online volgen van het congres sluit vrijdag 4 november 14:00 uur.

Oogvereniging

Het Nationale Oogcongres 2022 wordt georganiseerd door de Oogvereniging. De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.oogvereniging.nl

Het Oogcongres wordt mede mogelijk gemaakt door: