Tast uveïtis het netvlies aan?

Electroretinogram-afwijkingen en verbeteringen bij uveïtispatiënten

Uveïtis is een chronische aandoening die in principe behandelbaar is. Helaas ontwikkelt een deel van de patiënten uiteindelijk schade aan het netvlies met achteruitgang van het gezichtsvermogen. Wij hebben onderzocht wat de effecten van uveïtis zijn op de functie van het netvlies. Dit hebben we gedaan door de functie van het netvlies te meten met een ElektroRetinoGram (ERG) bij 200 uveïtispatiënten.

Bij deze patiënten zagen wij in 43% van de gemeten ogen een zeer karakteristieke afwijking op het ERG. Deze afwijking zagen we vaker bij ogen van patiënten die ten tijde van het ERG-onderzoek een actieve ontsteking hadden, maar ook bij ogen die in het verleden een hevigere ontsteking hebben gehad. Het lijkt er dus op dat de ernst van de ontsteking een groter risico geeft op aantasting van de functie van het netvlies.

Momenteel zijn wij bezig met het onderzoeken of de functie van het netvlies nog kan verbeteren en welke factoren, zoals het verminderen van de ontsteking of het starten van bepaalde medicijnen, hiermee te maken hebben. De resultaten van deze analyses zullen we bespreken op het komende Oogcongres.

Drs. Anna Brouwer is in de afrondende fase van haar proefschrift.