’s Werelds eerste chirurgische oogrobot met intra-oculaire OCT-sensor

 

Netvliesoperaties kunnen steeds preciezer en veiliger worden uitgevoerd. In het Oogziekenhuis Rotterdam is recent een operatierobot in gebruik genomen. De robot is ontwikkeld in samenwerking met Preceyes en het Oogziekenhuis Rotterdam onder leiding van hoofdonderzoeker en senior netvlieschirurg drs. K. Faridpooya.

Inmiddels zijn 5 patiënten met succes geopereerd met behulp van de robot en OCT-sensor. De OCT-sensor is een soort parkeersensor gekoppeld aan de robot die met geluidssignalen aangeeft hoe ver de oogarts met zijn instrumenten verwijderd is van het netvlies. Zo kan de arts voorkomen dat het instrument, dat aan de robot gekoppeld is, het netvlies kan raken. Daardoor zijn volgens de oogarts nieuwe complexe behandelingen mogelijk.

Drs. K. Faridpooya is senior netvlieschirurg in het Oogziekenhuis Rotterdam en heeft ruime ervaring in complexe glasvocht- en retina-aandoeningen. Hij is inmiddels al meer dan 5 jaar betrokken als hoofd klinisch onderzoeker bij het ontwikkelen van de operatierobot voor ingewikkelde oogoperaties.

Afbeeldingsresultaat voor logo ringleiding